Případová studie

Programování a mechanika dohromady byly novinka, z výsledku máme radost.

„Někdy jsem se u práce úplně zapomněl. Zabral jsem se do ní tak, že jsem ztratil pojem o čase. Hodně mě to bavilo a výsledek mi udělal radost,“ ohlíží se za zakázkou v oblasti potravinářského průmyslu mladý softwarový inženýr firmy B:TECH Jakub Beránek. Ve městě Falkenhain poblíž Lipska teď „jeho“ robot pomáhá vyrábět sýry. 

 

Naším úkolem pro společnost VPS Engineering, která je výrobce strojů a zařízení pro potravinářský, chemický a farmaceutický průmysl s 65letou tradicí, bylo zrealizovat a otestovat koncept robotické výroby v menší potravinářské společnosti. Zakázkové robotické pracoviště zde v rámci modernizace sýrárny umožňuje výrazné navýšení objemu výroby kozích sýrů v malých dávkách bez namáhavé lidské práce.

Podobné zařízení našeho zákazníka už slouží na Slovensku. „Ve Falkenhainu jsme se rozhodli pro realizaci s jiným typem robota. Cílem bylo využít jeho materiálové vlastnosti a odolnost vůči okolnímu náročnému prostředí a současně využít možné funkcionality, pro kterou jsme měli zadání, a celý koncept tak rozvinout,“ popisuje výchozí situaci mladý, přesto už velmi zkušený člen týmu B:TECH, softwarový inženýr Jakub Beránek.

Na začátku výroby sýra se do nádob napustí mléko a doplní další potřebné složky. „Započne proces koagulace, kdy vzniká hmota, se kterou je nutné v pravý čas nějakým způsobem pracovat. Hmota získává požadovanou konzistenci, měří se vybrané hodnoty, následuje zpracování dalšími technologiemi. To jsou požadavky, kterým bylo nutné vyhovět,“ rekapituluje zadání Jakub Beránek.

„Naučili jsme robota, aby zajel ke správné vaničce, hmotu pro výrobu sýra třeba prokrájel nebo zamíchal. Ochutnávat ale zatím neumí,“ vypráví s úsměvem technický lídr oddělení robotiky. Řešilo se také plnění nádob vstupními surovinami a naopak vypouštění vedlejších produktů.

Harfa a sýr

S každou další zakázkou získává náš tým nové zkušenosti. „V tomto případě jsme věc řešili od prvního šroubku, měli jsme na starost dodávku robota, jeho gripperu a především 12-ti metrovou trať a pojezd na kterém se robot pohybuje. Dosud jsem technologie spíše oživoval, teď jsem si i docela zašrouboval,“ nemizí Jakubovi z tváře úsměv. A poprvé se setkal s robotem Staübli, se kterým dosud nepracoval. „Opět mě to posunulo. Jako ostatně každý projekt. Jsme to sice my, kdo učí robota, co má dělat, ale nejdříve se my musíme naučit toho robota.“

Jakub Beránek si pochvaluje, že šlo o pěknou práci, pro kterou měl dobré zázemí. Nepotkaly ho ani žádné zásadní problémy. Až na jednu maličkost „Na prokrájení hmoty slouží tzv. harfa, specifický nástroj, vějíř jemných ostrých nožů. Není úplně snadné ji udržovat a opravovat. Když se „podařilo“ ji poškodit, nebylo to příjemné,“ vzpomíná Jakub. „Naštěstí jsou ve společnosti, pro kterou jsme pracovali, na údržbě šikovní a pohotoví chlapi. Harfu vyklepali a asi za dvě hodiny vrátili k nepoznání opravenou.“

Eidam není camembert

Za několik týdnů ve výrobně sýrů se softwarový inženýr naučí řadu věcí i ze zcela jiného oboru. Když se práce na zakázce blížila ke konci, v prodejnách už bezpečně rozeznával výrobky z produkce sýrárny. Ochutnávka v provozu pochopitelně možná není, ale vzorky si sám nakoupil ve značkové prodejně.

Před touto zakázkou Jakub pracoval i v jiných evropských zemích, třeba v Rakousku, Slovensku nebo Rumunsku. A protože ve firmě před mnoha lety začínal jako brigádník a stážista, i ve svém nízkém věku už může mladším kolegům předávat zkušenosti. „Ve firmě je dobrý duch týmové spolupráce. Každý se snaží pomoci a to se mi líbí. Vždycky jsem dostal podporu při řešení zakázek, od služebně starších se člověk naučí mnohem víc, třeba chování na stavbě. Každý typ průmyslu má svoje specifika a naše společnost se pohybuje napříč širokým spektrem provozů. Tyto zkušenosti jsou k nezaplacení.“

Robot ve výrobně sýrů byl pro B:TECH menší zakázkou, neznamená to ale, že méně významnou. „Jde o jednu z prvních zakázek, která zahrnovala dodávku včetně mechanické části. A když si to člověk prošlapal od prvního šroubku, v závěru je hodně příjemný pocit vidět technologii fungovat,“ dodává Jakub.

VIDEO Z REALIZACE MŮŽETE SHLÉDNOUT ZDE.

JAKUB BERÁNEK

Jakub Beránek poznával prostředí společnosti B:TECH už jako student na stážích a brigádách. V roce 2015 se čerstvě dostudovaný elektroinženýr pro kybernetiku, automatizaci a měření o budoucím zaměstnavateli nemusel dlouho rozhodovat. Ostatně i diplomovou práci zpracovával ve firmě pod vedením zkušeného kolegy, se kterým spolupracuje dodnes. Začal jako softwarový inženýr, díky talentu a pracovitosti se vypracoval velmi rychle na technického lídra oddělení robotiky.

 

„Donedávna jsme roboty „jen“ oživovali, teď už projekty zajišťujeme od prvního šroubku. Programování a mechanika dohromady, to je výzva. Vlastně ani nevím, jestli je to víc práce nebo zábava. „

FAKTA V KOSTCE

8/2019 – 12/2019, Falkenhein, Německo

Popis dodávky

■ Robot Stäubli TX200 HE pro potravinářský průmysl.

■ Gripper pro uchopování sýrařských nástrojů a mycích vík.

■ 12 m dlouhá sedmá osa a pojezd robota v nerezovém provedení.

■ Programování pracovních postupů prořezávání, míchání a sanitace.

■ Zajištění strojní bezpečnosti pracoviště.

Fotogalerie
Používáním našeho webu souhlasíte s využíváním cookies.